Home Nieuws

Reportage | Urbano Motorhomes

Urbano Motorhomes

FIETSERS ALLE MOGELIJKHEDEN VAN MOTORHOMES LATEN ONTDEKKEN

Blijf in uw rijdend kot. Het zou weleens het volgende advies kunnen zijn als het gaat over uitstapjes maken in de toekomst. En wie zich een rijdend huis inbeeldt, ziet er vaak het logo van Urbano opstaan. De alom bekende motorhomedealer zet zich volop in om recreatieve fietsers en profs te voorzien van comfort. Cycling Vlaanderen trok naar Oostende en sprak er met de enthousiaste zaakvoerder Paul Dendooven: “Ik ben ervan overtuigd dat alles nog moet beginnen.”

“De basis van het Urbano-verhaal werd gelegd in het West-Vlaamse Zuienkerke waar mijn vader garagist was. In 1979 kocht hij zijn eerste motorhome voor persoonlijk gebruik. Die stond buiten aan het benzinestation en trok al snel de aandacht. Vele mensen vroegen aan hem: “Zeg Urbain, verhuur je hem niet?” Zo startte hij met het verhuren van zijn motorhome en in hetzelfde jaar ging hij al op zoek naar een merk om te verdelen”, vertelt Paul. Na een goeie twee jaar gooide Urbain het roer om en begon hij zelf motorhomes te bouwen onder de naam Freedom.” De trein, euh motorhome, was vertrokken!

“Toen de zaak groter werd, ben ik er mee ingestapt. Tot 1988 werkte ik bij mijn vader, maar aan het einde van dat jaar richtte ik zelf Urbano Oostende op. Wij waren eigenlijk de IKEA onder de motorhomemerken. Als je een oud chassis naar ons bracht, plaatsten we er een polyester carrosserie op. Je kon daarbij een volledige meubelkit aankopen die je zelf assembleerde. Dat was interessant voor mensen met een beperkter budget, maar we maakten ook complete motorhomes op maat van de klant. In 1994 werd het wat te veel en zijn we van koers veranderd. Dankzij onze jarenlange band konden we verdeler worden van betaalbare merken die we zelf een upgrade gaven. Denk maar aan extra spotjes, achteruitrijcamera’s, andere bekleding, … Het werd een gigantische succesformule en zo zijn we steeds blijven groeien. Vandaag de dag zijn we verdeler van tien merken, waarvan zeven exclusief in België”, klinkt het.

VOERTUIGEN VOOR VAN AVERMAET EN FUGLSANG

Al die jaren was de band met de fiets en het wielerpeloton nooit veraf. Urbano groeide uit tot een graag geziene speler en werkte samen met de allergrootste ploegen. “Zo kocht US Postal Service, de ploeg van Lance Armstrong, en het vroegere BMC Racing Team meerdere motorhomes bij ons. Ook nu zijn er nog heel wat professionele wielerteams die hier over de vloer komen zoals het Astana Pro Team. Als ze aanpassingen willen zien aan het interieur dan zorgen wij ervoor dat die er probleemloos komen. Zo kunnen we twee aparte bedden achteraan ombouwen tot een verlaagde zitbank met veel extra opbergruimte erboven”, vertelt de zaakvoerder.

Vanuit die contacten binnen de wielerwereld kwam Urbano enkele maanden geleden terecht bij Cycling Vlaanderen. “Samen willen we de vele mogelijkheden van een motorhome tot bij recreatieve fietsers brengen. Zo gaan we bijvoorbeeld een soort lessenreeks maken om te tonen waarop je moet letten bij de aankoop van een motorhome, hoe je hem onderhoudt en geven we tips om de winter door te komen. Daarnaast voorzien we voertuigen voor ploegen, ondersteunen we de Cycling Vlaanderen Classics en zetten we onze schouders onder het meisjesproject ‘Zij Aan Zij’. Onze samenwerking is heel interessant voor ons én de klanten omdat wij onze invloed bij fabrikanten nuttig kunnen gebruiken. Het is nog maar net begonnen en er liggen al een paar ideeën op tafel om verbeteringen aan motorhomes te maken die fietsers ten goede komen”, klinkt het veelbelovend.

Astana, BMC en US Postal: heel wat grote wielerteams kochten al motorhomes bij Urbano.

E-BIKE + MOTORHOME = GENIETEN

Urbano draagt de koers overduidelijk een warm hart toe en maakte in augustus 2019 de sprong naar hoofdsponsor van het Urbano Cycling Team voor U23 en Elite 2-renners. “Dirk Verbestel, de bezieler van de ploeg en tevens klant bij Urbano, is heel gepassioneerd door het wielrennen. Samen met het team willen we ons graag nog meer profileren als dé motorhomespecialist die voertuigen aanbiedt op maat van actieve renners. Zowel recreatieve als professionele fietsers kunnen bij ons een betaalbare en kwalitatieve motorhome vinden die 100% aan hun wensen voldoet. Dat willen we graag tot bij de mensen brengen zodat ze ten volle kunnen genieten van hun sport en vrije tijd. Zeker nu de laatste jaren de e-bike een enorme ‘boom’ kende, is de interesse in motorhomes gegroeid. Je kunt zo’n elektrische fietsen gemakkelijk meenemen en het maakt niet meer uit als je enkele kilometers van een bakker geparkeerd staat. Ik ben ervan overtuigd dat alles nog moet beginnen voor motorhomes!”

We hebben zelfs modellen met een bergruimte van 2 meter op 2 meter.

AANDACHTSPUNTEN VOOR FIETSERS

Een motorhome is een serieuze investering. Daarom is het superbelangrijk om te weten waar je als fietser extra aandacht aan moet besteden. “Ik raad iedereen aan om op voorhand zijn prioriteiten te noteren. Als je binnenwandelt, zie je enorm veel verschillende modellen, maar ‘stick to the plan’. Fietsers en renners willen vaak een combinatie van verschillende zaken. Ten eerste zoeken ze een grote bergruimte waar meerdere fietsen, materiaal en werkgereedschap in past. We hebben modellen in ons gamma waarbij je een bergruimte hebt van twee meter op twee meter waarin je kunt rechtstaan. Dat is perfect om meerdere fietsen in te vervoeren en kan zelfs dienstdoen als mobiele werkplaats. Voorts willen ook heel wat renners en wielerploegen een ruim salon om comfortabel met zeven of acht mensen samen te kunnen zitten. Tijdens een veldrit blijven er meestal nog familieleden binnen en die moeten van het nodige comfort kunnen genieten. Tot slot is het belangrijk om voldoende autonomie te hebben door bijvoorbeeld zonnepanelen te voorzien. Zo kun je de verwarming perfect inschakelen als je stilstaat om lekker warm te zitten. Als je hiermee rekening houdt en het past binnen je budget, dan ga je jaren plezier tegemoet”, luidt het advies van Paul.

Dankzij e-bikes maakt het niet meer uit hoeveel kilometer je moet rijden naar de bakker.

ROOSKLEURIGE TOEKOMST

Met meer dan veertig jaar ervaring, bijna vijftig werknemers, twee filialen en tot wel negentig modellen in de showroom staat Urbano aan de top in motorhomeland. Toch mikt de gedreven zaakvoerder nog hoger. “Een paar jaar geleden openden we ons pand in Aarschot om beter vertegenwoordigd te zijn in het binnenland. Dat pakte enorm goed uit en daarom kijken we nu naar een nieuwe stap. Dat kan een derde vestiging worden in Vlaanderen ofwel eentje in Wallonië. We zijn er nog niet uit, maar die groei is gewoon een feit. Een motorhome is nu eenmaal een product van de toekomst.”

“De laatste jaren is het massatoerisme van niets gespaard gebleven, en nu al helemaal niet met het coronavirus. Het is onwaarschijnlijk hoeveel aanvragen we plots krijgen van mensen die nog nooit een motorhome huurden of kochten. Daarbij zijn (bijna-)buurlanden zoals Italië, Frankrijk en Duitsland fantastisch voorzien op motorhomes. België hinkt nog wat achterop, maar ook hier gaat het de goeie richting uit. Zo heeft Bart Tommelein, burgemeester van Oostende, concrete plannen om van onze thuishaven aan de kust een motorhomevriendelijke badstad te maken. Hopelijk volgen er velen dit schitterende voorbeeld en dan ziet de toekomst voor motorhomes er rooskleurig uit. Helaas is dit succes enigszins dubbel omdat veel sectoren nu zwarte sneeuw zien. Dan kun je er niet echt vrolijk van worden”, relativeert de drijvende kracht achter Urbano.

Dromen mag altijd. Zowel op de fiets, naast de fiets als in een motorhome. “Wat ik in de toekomst nog graag zou bereiken? Gho, ik mis wel een beetje het hoofdstuk van zelf motorhomes te bouwen vanaf scratch. Misschien komt dat er ooit nog eens van, wie weet. Tot slot wens ik dat elke renner en iedere ploeg heel mooie resultaten mag boeken dankzij het comfort van een goed uitgeruste motorhome van Urbano. Onze service en voertuigen die bijdragen tot het geluk en de prestaties van anderen: dat is het mooiste wat je kunt wensen”, besluit Paul.

GOUDEN TIPS VAN URBANO

  • HUUR LANGER DAN 1 WEEK
    • Als je voor de eerste keer een motorhome huurt, doe dat dan voor langer dan een week. Het is vergelijkbaar met skiën. De eerste dagen is het met vallen en opstaan, maar na enkele keren verdwijnt de angst en gaat er een prachtige wereld open. Voor een eerste motorhomereis moet je immers nog leren wat je meeneemt, hoe je alles inlaadt, hoe je goeie locaties vindt, … Als je dat stadium voorbij bent, wil je niets anders meer.
  • GA VOOR RIJBEWIJS C1
    • Met een gewoon rijbewijs B ben je beperkt tot een voertuig met een maximaal toegelaten massa van 3.500 kg. Zoom eens in op het rijbewijs C1 voor motorhomegebruik. Daarmee mag je een voertuig besturen met een maximaal toegelaten massa tot 7.500 kg, waarmee er extreem veel deuren openen. Steeds meer klanten staan hiervoor open als ze bij hun tweede of derde motorhome een trapje hoger willen klimmen. Het is het echt waard en helemaal niet moeilijk. Bovendien is het ook voor je motorhome veel beter om hem niet tot het uiterste te drijven. Als je nog een eind verwijderd zit van de maximaal beladen massa, dan is het beter voor je banden en heb je remcapaciteit en veercapaciteit over.
  • VERMIJD ‘HAD IK MAAR …’
    • Koop niet het allergoedkoopste model, maar begin bij een kwalitatieve motorhome die aan jouw wensen voldoet. Die is na tien jaar nog veel waard en dan kun je indien gewenst een klasse erboven ontdekken. Er zijn te veel mensen die ergens een motorhome aanschaffen en er direct een sticker kunnen opplakken ‘had ik maar …’. Dat wil Urbano te allen tijde voorkomen. De beste motorhome die we hebben staan? Dat is de motorhome waarmee de klant gelukkig is.
+ 2