Home Nieuws

20% meer meisjes in de koers (2019 VS 2020)

20% meer meisjes in de koers (2019 VS 2020)

Cycling Vlaanderen lanceerde op 26 februari 2020 haar project #ZijAanZij met als doel meer meisjes naar de koers te brengen. Na een uitgebreide media- en wervingscampagne steeg het aantal meisjes in de koers met maar liefst 20%. In 2019 waren er slechts 150 meisjes (8-18 jaar) die aan competitiewegwielrennen deden, 1/20e in vergelijking met het aantal jongens.


#ZijAanZij is een laagdrempelig project, voor en door vrouwen en i.s.m. jongerenradiozender MNM, waarbij meisjes tussen 12 en 18 jaar het plezier van het wielrennen kunnen ontdekken. Onder begeleiding van ervaren trainsters en profrensters werkten in 2020 maar liefst 52 meisjes samen toe naar een eerste fietsdoel.

Anne-Laure Gheerardyn, coördinator van het meisjesproject: "Ondanks het door coronavirus geteisterde wielerseizoen 2020 organiseerden we instroommomenten, trainingen en oefenwedstrijden. Meisjes kregen de kans om elk op hun niveau en groeilijn stappen te zetten. Vanuit Cycling Vlaanderen werd het volledige traject naar de koers begeleid, gaande van materiële ondersteuning tot trainingsschema's."

Vanuit Cycling Vlaanderen werden alvast de nodige stappen gezet om dit project ook in 2021 verder uit te rollen. Meisjes worden met open armen opgevangen in de koers en opgevolgd in hun traject tot echte wielrensters.

Cycling Vlaanderen bedankt haar partners MNM, AG Insurance, Urbano Motorhomes, Vermarc Sport en Canyon voor hun bijdrage aan dit project!

ENKELE KERNCIJFERS

  • 52 deelneemsters
  • 95% stroomde reeds door naar een jeugdclub in de buurt
  • 31 meisjes namen reeds deel aan een officiële wedstrijd
  • 17 meisjes stonden aan de start van het Belgisch Kampioenschap (beste resultaat: 13e!)

Met dank aan onze partners