Home Competitie Functies

Signaalgever

Signaalgever


Ben je tussen de 18 en de 78 jaar oud en heb je zin voor verantwoordelijkheid, dan beschik je alvast over de basisvoorwaarden om signaalgever te worden. Als signaalgever ben je onmisbaar bij de organisatie van een wielerwedstrijd op de openbare weg. Je staat gedurende de wedstrijd zowel in voor de veiligheid van de renners en de toeschouwers als voor de veiligheid van de andere weggebruikers. De taak van een signaalgever bestaat erin het verkeer stil te leggen wanneer de wielerwedstrijd in aantocht is, vanaf het voorbijrijden ven de wagen met de rode vlag (openingswagen) tot de passage van de groene vlag (sluitingswagen).

Van een signaalgever wordt verwacht:

  • dat zij/hij minstens 30 minuten voor de aanvang van de wedstrijd of de passage van de renners op zijn aangewezen punt staat en er blijft tot het einde van de wielerwedstrijd
  • dat zij/hij correct optreedt (hij mag bijvoorbeeld het verkeer niet nutteloos ophouden)
  • dat zij/hij zich NIET schuldig maakt aan drankmisbruik

Bevoegdheid

Deze bevoegdheid begint bij het naderen van de wagen met de gevarendriehoek A51, met onderbord 'WEDSTRIJD' tot de wagen met de groene vlag voorbij is. Deze bevoegdheid is volgens de wet vastgelegd. De signaalgever is bevoegd om het verkeer tijdig en op hoffelijke wijze staande te houden. Zij/hij weet de bedoelingen van de andere weggebruikers goed in te schatten. Na passage van de groene vlag, dient hij onmiddellijk de weg vrij te geven. Hier houdt zijn opdracht dan ook op en dient de signaalgever zich te houden aan de algemeen geldende verkeersregels. De signaalgever heeft niet de bevoegdheid het verkeer te regelen.

Uitrusting

Een goede signaalgever beschikt steeds over de nodige uitrusting voor hij de baan opgaat.

De basisuitrusting bestaat uit:

  • een reflecterend jasje,
  • een armband met de nationale driekleur en het opschrift 'signaalgever' (duidelijk zichtbaar te bevestigen aan de linker bovenarm),
  • een verkeersbord C3 ('spiegelei'),
  • een dosis gezond verstand en een portie verantwoordelijkheidszin.

Verzekering

Als signaalgever ben je gedekt voor je burgerlijke aansprakelijkheid via de verzekering van de wedstrijdorganisatie, via Cycling Vlaanderen - AG Insurance.